Monday, August 31, 2009

Today two years ago

nile


Today two years ago, I’m in KLIA in a very last moment before MAS chartered flight took me to the historical land in this historical day. 31st August 2007- Cairo, here I come.
The significant of this day is more just than the parade, independence tv show and a shout ‘MERDEKA’ which sometimes some people just sang it loud for nothing. Even if we ask, they could just simply answer
“It’s independence day, man!”
Today two years ago, when the journey begin, I never knew where it will heading me to. INDEPENDENCE. SELF-GOVERNMENT, SOVEREIGNITY, LIBERTY.
I learn about liberty of thought.
“All words could be accept or reject except the Rasulullah’s” -HASSAN AL-BANNA

I learn about liberty in action. Free from taqlid without dalil (following blindly). I learn to be independent. Independ from crowd-favourite mind to He-favourite.
It is not just independence day. Now, I see that my land is not just Malaysia, it is where my brothers and sisters defend 'La ilaha illallahh'

Ghazah is my hometown.
Baghdad is my playground.
My sister is living in Cape Town.
I would one day visit my nanny in Xin Jiang and mygrandpa in Bombay.
Dignity of Malaysia depends on how it carries the dignity of Islam..
Why Islam? I’m not bias but I do follow the rules : we should learn from history. Islam is the only solution which unite Muslim, Jews and Christians in Madinah. Islam liberated the Ortodoks of Constantinople from oppression by their own people. Islam freed Christians in Spain from the cold-hearted rulers. First, believe in syahadah. If you don’t want then, you will pay the jizyah, Islam guaranteed your blood and properties.
Development would bring us nowhere without genuine human source. Of course, we don’t need corruption. Not by Ringgit, not even corruption of position, responsible and time. How, roti canai and teh tarik would easily lead a teacher into corruption. Leaving the duty or just late for 10 minutes where the class should’ve been started

Those recent issue about kuil, canning by alcohol let all of us think, how far is the society from practicing the true way of life, are we truly liberate. It just like a parrot saying ‘MERDEKA’ while it is in the cage. A change should starts from the sketch. Begin from individual. This is how Rasulullah made it. Happy In-depend-ent!

Tugas siapa?

Everybody is blaming somebody, when nobody do what anybody could have done!

Sunday, August 30, 2009

Hafiz


Sudah 15 tahun Hafiz berkakikan punggung dan tangan. Lumpuh. Umurnya kini 26, usia seorang pemuda. Di saat ini Fauzi teman sekolahnya sedang membina kerjaya dalam lapangan aviasi. Hakeem pula baru sahaja menikah dengan teman sekuliahnya di Sekolah Perubatan Kasr Al-Ainy. Hafiz pemuda biasa tetapi memiliki sesuatu yang luar biasa.

“Pes, Sekarang umi kau yang uruskan kau. Kalau dia dah tak ada nanti, bagaimana pes?”

tanya Hakeem.




“Tak apa kim. Allah akan uruskan aku. Aku yakin, Yang Menciptakan aku tak akan menyia-nyiakan aku.”

“Pes, kau ada impian Pes?”

Hakeem bertanya lagi.

“Aku nak anak aku jadi ulamaa.”

Hakeem terdiam. Bagaimana orang lumpuh mahu punya anak? Hidup hari-harian diuruskan orang.
……………………...............................................................................

“Tahniah Pes atas pernikahan kau. Tahniah kerana menikah dengan wanita solehah!”


“Macam mana Maryam terfikir nak menawarkan diri untuk berkahwin dengan Hafiz?”


“Saya akan uruskan dia di dunia. Allah akan uruskan saya di dunia dan akhirat.”


Hafiz, rendah dirinya tiada, rendah hatinya tak bertara. Yakin sungguh pada yang Mencipta.
nota: diolah drpd cerita yg disampaikan oleh Aa Gym di Astro Oasis.

Thursday, August 20, 2009

Hari Lahirku di bulan Ramadhan (tak tipu)


Situasi 1

“ Aiman, khamis ni birthday Akmal. Jom celebrate!”
“Alamak, aku baru plan nak puasa.”

Situasi 2

“Ala, birthday aku time puasala tahun ni!”

Rayakan ramadhan
Dua dialog ‘alamak’ dan ‘ala’ tentang puasa. Saya sebenarnya tak ada idea lain nak dibuat contoh tetapi rasanya dialog yang tak asing ni cukup menjelaskan bahawa ada yang berpendapat puasa tu ‘ada kureng’ sikit kalau nak celebrate apa-apa.
Saya fikir sungguh tak ‘macho’ fikiran begitu.


Pertama sekali kerana sunnah Rasulullah yang telah mensunatkan puasa pada hari Isnin bagi meraikan hari lahir baginda. Mahu jadi manusia hebat di bumi dan di langit wajib meniru tokoh yang hebat.


Kedua, lima siri peperangan epik berlaku dalam bulan Ramadhan. Fathu Makkah, BADAR, Ayn Jalut, penaklukan Andalus, Hattin. Ambillah roh juang. Harusnya kita berbangga kalau hari lahir kita jatuh pada hari kemenangan umat Islam bukannya bangga mencanang ‘birthday aku sama dengan artis bla, bla, bla’ (nota: bangga mencanang tak sama dengan sekadar nak bagitahu).


Ketiga, sangat seronok apabila kita melangkah ke usia baru, usia yang makin mendekatkan kita dengan kubur, kita dapat mengingatkan diri supaya tambah amal ibadah terutamanya di bulan Ramadhan ini. Moga usia baru hadir dengan lembaran catatan amal yang baru yang bersih daripada dosa.


Rayakanlah Ramadhan!


p/s: Masa zaman sekolah dulu kalau ada apa-apa yang melibatkan public speaking saya kadang-kadang akan berpuasa (nota: nak kurangkan nervous, ^_^) Betul ke niat tu? dan Kak Hajar pernah ajar supaya puasa time exam.


HAPPY BECOMING BIRTHDAY to AHMAD FARIS AB. JALIL this coming 29th August. May Allah grant your wish and always be a muslim warrior!

Wednesday, August 19, 2009

Kembara ke Espana


Buku. Buku. Buku. Sekalipun saya telah shopping buku-buku di ‘maarad kutub’ sampai putus bagpack, rindu pada HARFA, HASANI dan POPULAR tetap ada. Kali ini butang hijau saya benar-benar ditekan apabila berjaya mendapatkan naskhah merah yang telah lama dimpi-impikan. TARIQ: MENANG atau SYAHID karya Abdul Latip Talib. Perhatian: Ini adalah sebuah novel…sejarah.

Islam di bumi Arab, sangat bisa digambarkan. Kini, Islam di US tetap bisa saya gambarkan. Ketika menelaah karya Ibn Hazam El-Andalusy, saya sering terfikir bagaimana agaknya rupa masyarakat islam di sana waktu itu. Mat-mat salleh zaman dulu yang berkeyakinan teguh dengan agama islam, dan memartabatkan syariaat islam. Ustaziatul alam. Ya, mungkin juga sama analognya dengan orang Melayu berkulit sawo matang yang bermati-matian mempertahankan ajaran islam seperti Tok Janggut.

Memandang Ansalusia kini atau Espana, Spain saya nak menggosok mata berkali-kali dan berkata,
“Oh, tak sangkanya islam pernah bertapak di Sepanyol dengan gah, dan dialu-alukan sendiri rakyat Sepanyol! Portugal pernah tunduk pada kerajaan bani Umaiyyah (walaupun saya sudah tahu itu, tetapi tetap teruja)."
Saya yakin sejarah akan berulang dengan syarat, undang-undang kemenangan harus kita patuhi.
Tariq bin Ziyad, Khalid Al-Walid dan Muhammad Al-Fateh, telah menggariskan kriteria yang cukup hebat dalam pemilihan tentera-tentera islam yang akan berjuang di barisan hadapan.
(Quotation daripada buku ini.)
“Tuhan sudah membuka pintu jihad di Andalusia. Saya perlukan 12 ribu mujahidin yang sanggup mati syahid.”
Betapa ramai yang mengintai pintu syurga lalu,
“Siapa antara kamu yang pernah meninggalkan sembahyang fardhu dipersilakan duduk.”
Separuh duduk.
“Siapa antara kamu yang meninggalkan solat sunat witir dipersilakan duduk.”

Separuh duduk. Tinggal yang ‘lebih’ terbaik dikalangan yang terbaik. Mereka yang lebih suka syahid daripada kehidupan. Kriteria jelas serupa antara hero-hero ini adalah apa sahaja untuk Allah dan Rasul. Ruhban fil lail wa fursan fin nahar. Tiada masalah ego, tiada masalah dengki atau cuba membusukkan usaha orang lain. Seperti biasa dalam novel pasti ada ‘evil eye’ dan kali ini Jayashi, wakil yahudi yang telah pun memeluk islam, tak terkecuali dalam usaha membantut kemaraan tentera islam di Ecije, Andalusia. Silalah dapatkan naskhah yang murah tetapi mahal ini, terbitan PTS Litera.

Monday, August 10, 2009

Refreshen the spirit of Ramadhan- battle

video

The battle will begin. Our own and within ourselves. Let us prepare ourselves so that we will surely win the battle.

Have we:

  • prepared a special quran to accompany us every minutes for the coming Ramadhan
  • taken the supplement and planned a healthy diet so that we will still energetic during fasting and be able to qiamulail at night
  • canceled unnecessary appoinments especially in the 10 last days of Ramadhan
  • cleaned and decorated our house as we will have a very special guest which is Ramadhan
  • rescheduled our timetable in oder to have more times with Allah
  • practiced waking up at night for qiamulail so that we will not be shocked in Ramadhan as we never did it
  • trying to control the anger

A simple checklist for pre-Ramadhan's candidates. Allhumma balighna Ramadhan, wa nahnu nasytaqu ilaika ya Ramadhan!

Amal Al-Asymawi

gambar hiasan




Amal tak berhajat untuk dunia. Dia sudah punya kerjaya dan hatinya telah diserahkan bulat-bulat pada kerjayanya yang satu. Tak akan berpisah hingga ke hujung nyawa. Amal tak hairan pada sijil undang-undang yang digenggamnya. Dirinya telah diserahkan pada jalan Allah dan baitul muslimnya. Amal nekad menjadi sayap serikandi buat Ustaz Munir Dallah.



Ini hanya rumah. Besar, kecil. Amal tak kisah. Amal membenarkan janji Tuhannya. Amal rindu istana di syurga. Al-Arqam Abi Al-Arqam gah kerana rumah. Sebuah rumah menjadi titik asas. Amal rela mewakafkan istananya. Ikhwan Muslimin menjadikan rumah itu tempat perjumpaan, siri-siri perjumpaan demi menyirami jiwa ummah.



12 Februari 1949, gegar kesyahidan seorang imam. As-syahid Hassan Al-Banna telah pergi menemui kekasihnya. Di rumah ini, perlatikkan Hassan Hudaybi sebagai peganti.



Hati Amal tersentuh. Pilu rasanya melihat mujahid-mujahid kecil, anakanda-anakanda syuhada' dan pejuang yang terpenjara. Amal mulakan langkah, sekolah khas untuk mereka diasaskan. Amal wanita penyabar, berjiwa besar, langkah beliau selamanya untuk Allah...



p/s: kisah benar seorang...

Saturday, August 1, 2009

Shaman King New Edition- 3

Ketika aku bersiap-siap hendak ke sekolah, tiba-tiba abang chik panggil ke bilik. Abang chik suruh aku tengok satu video sebelum pergi sekolah.

“Sebelum Amir pergi sekolah, shut down komputer ok?”
itu sahaja pesanannya. Abang chik berlari sambil memakai tali leher. Terdengar suara abang ngah memanggil abang chik di luar. Bas sudah sampai agaknya. Biasanya kak long akan menghantarku ke sekolah selepas dia menyidai baju. Ayah dan ibu, keluar awal hari ini. Ayah ada mesyuarat, ibu pula guru bertugas.
video

Tidak! Macam mana aku boleh fikir nak beli kad shaman king? Kawan-kawan di Palestin main baling batu sahaja.
Sebelum turun daripada kereta,

“Kak long, tukar upah lain boleh? Tak nak shaman king.”
“Oh kak long ingat tak nak upah lansung. Heheh… nak tukar apa?”
upah menyemak hafazan Quran kak long. Kak long saja ja. Kalau tak ada upah pun, kena semak juga.

“Amir nak ikut kak long pergi kelas tae kwon do boleh? Nak lawan israel!”
“Em, rasanya, rasanya tak bolehlah, sebab kelas tu untuk orang kuat macam kak long je!”
kak long, janganlah main-main. Aku dah buat muka.

“Mana boleh tae kwon do dengan perempuan! Nanti kak long bagitahu ayah daftarkan Amir kelas silat macam abang ngah, abang chik ok?”
Aku dah tersenyum.

“Terima kasih puteri pertama!”
aku cium pipi kak long.

“Cepat turun. Lambat, nanti israel serang tak sempat jadi ulama’!Belajar hari ini sampai jadi ulama’ tau!”

Aku dah berlari ke kelas. Kak long, hari-hari panggil aku ulama’. Aku menuju ke arah kelas 1 Bitara, lagi 5 tahun aku akan ke Sekolah Menengah Islam Al-Irshad, sekolah abang ngah dan abang chik. Dalam otakku, aku mengira-ngira sempat ke aku jadi ulama’ - 17 tahun dah layak keluarkan fatwa macam Imam Syafii yang Abang chik minat sangat. Mungkin aku pun boleh buka Palestin, macam Al-Fateh buka Constantinople, hero My Heroes bulan lepas.