Wednesday, November 15, 2017

My colouring

The fact that I'm still blogging instead of using instagram or FB, shows who I am.

This colouring which supposed  to de stress me, shows who I am...

I'm fine with the messiness? Or am I just being contented and being me?

........

This journey is hard. I need to document it...I'll keep writing.

I do changed, my writing, the content but I still optimist that things will be better in the future. The question is, does future belongs to me?



Kg Pirasan, almost 1am..

Sunday, November 12, 2017

Akhir musim bunga

Lampu belajar dinyalakan. Menerangi satu sudut di ruang bilik Aliyah. Musim dingin yang bakal tiba menyampaikan salam. Sedikit jendela yang terkuak membawa angin segar dinihari. Jalan Lotfy El-Sayed lengang saat jam berdetik angka 4. Aliyah mengangkat takbir pertama hari itu. Mengharap dikurnia kekuatan dalam setiap tapakan.

" Dee, akak dah buat breakfast. Korang makan ek nanti. Akak nak pergi kelas."

"Awalnya kak! baru pukul 6.30 pagi." Dee pelik.

"Tusyen akak start hari ni. Internal Medicine."

"Oh! Ok. Thank you kak, sphagetti ni."

"Ok bye! Akak pergi dulu."

Sungguh pun baru jam 6.30 pagi, matahari sudah ceria menyinari. Seperti biasa angin akhir musim bunga tak pernah mendukacitakan. Aliyah menapak laju keluar dari Metro. Berbekalkan secawan kopi 3 dalam 1 Bonjorno yang setia menemani, kelas ECG Dr Ashraf Zaki bermula.

...
Tepat jam 9 pagi berakhir kelas tambahan di belakang bangunan Sekolah Perubatan Kasr Al-Ainy, Universiti Kaherah. Aliyah bergegas masuk ke kawasan universiti untuk meneruskan sesi kuliyah rasmi subjek Internal Medicine.

Jam menganjak ke pukul 11 pagi. Para pelajar memenuhi laman universiti. Perut mulai berkeroncong. Aliyah membeli secawan mocha....

Sunday, October 22, 2017

Sang Penikam Noh Salleh

Kata-kata adalah cerminan jiwa.
Kita sedari segala hakikat yang tidak tersurat hanya dengan kata-kata

Tulisan Noh Salleh memang memikat
--------------------------


Dalam terang malam Ku cari semua yang telah padam Dari suaramu Dendam dan rindu fana Dan ku melayang Terhempas kenyataan yang membunuhku Dalam jiwaku Aku telah mencarimu Namun ku tersedar Harkat pilu yang menyintai rejam Kaulah putri ayu Yang kan menyimpan dendam Dan ku berjalan Menghampiri kenyataan yang membunuhku Dalam mimpiku Yang memimpikan rindu Tak bisakah Ku gantikan semua yang tercela Akan ku renggut Kebahagianmu Wahai putriku Maafkan ku lepas pesan ini Kau kan memburuku Dalam bencimu Tak bisakah Ku gantikan semua yang tercela Akan ku renggut Kebahagianmu Wahai putriku Maafkan ku lepas pesan ini Kau kan memburuku Dalam bencimu

Sunday, October 15, 2017

Cinta buta

[mereka]

Genggam erat tanganku
Saat kasarnya kenyataan
Meragut cinta hati kita
Pinjamkan sedikit habamu
Meredakan kesakitan
Lebih sakit daripada tubuh dihempas ke tanah
Dalam seribu yang mendengar hanya kau satu yang mengerti


Escort Call 15 Oktober 2017




[aku]

Sekalipun tidak dibaca orang banyak, tidak juga mampu aku luahkan kata.

Sungguh cinta dan tanggung jawab buta rupa, bangsa, kad pengenalan.

Aku hanya mampu memanjatkan doa, memohon kekuatan.

Monday, October 9, 2017

Bangkit

Bismillahirahmanirrahim

Sekian lamanya saya tidak menulis.
Kota Belud



Hidup menjanjikan satu misteri. Perjalanan saya ke Mesir, bumi tarbiyah diteruskan ke Kota Kinabalu. Mula berkerja, mengenal erti pahit maung berpijak pada realiti yang kasar. Dibeban dengan tanggung jawab yang besar. Akhirnya fasa housemanship berakhir.

Kini, kehidupan menyaksikan nafas baru saya di bumi Kota Belud. Setelah 8 bulan menjadi MO di Jabatan Bius dan Rawatan Rapi, saya menjejak hospital daerah dengan cabarannya tersendiri.

Saat ini, saya baru melaporkan diri selama seminggu. Terlalu banyak yang perlu dipelajari.

Coretan ini semata pesanan buat diri:

1. Cipta rutin baru
Terlalu banyak yang diabaikan sepanjang 3 tahun yang lalu. Mujur Allah masih memanjangkan usia. Terasa nikmat kasihNya.
Kembalilah menghafaz kalam Allah yang pernah menjadi impian hidup matimu.
Kembalilah menyantuni jiwamu dan manusia sekeliling.

2. Ajar hati untuk positif dan optimis (just like you used to be)

3. Doa
Panjatlah doa dan rintih yang tak pernah putus.

Kembalilah percaya pada mantra, "Bersama, Terasing rasanya sama...selagi Allah ada"

ps: tidak perlu berbahasa-bahasi dengan diri sendiri. tiada yang mustahil dengan adanya Allah

Thursday, June 15, 2017

Dia yang dalam mimpi


Dia yang dalam mimpiku
Sederhana pada mata
Manis pada senyum
Petah pada lidah
Indah pada jiwa dan tingkah

Dia yang dalam mimpiku
Teguh dan sering meneguhkan
Bercinta dengan tinta dan kata

Dia yang dalam mimpiku
Sujud lama
Doanya tekun

Pun begitu dia masih hidup dalam mimpi

......................................................................................

Luka tiba bila kita jauh dari Pencipta
Dia mencipta kita adil saksama
Mungkin pada ketika ini ada yang tidak serupa






Friday, May 26, 2017

Selamat Tinggal 3

Akhirnya, benar air mata pun menitis. 

Pun begitu, Ramadhan yang datang sedikit mengubati rasa.

Biar saya berteduh pada kasih Tuhan yang tak pernah putus. Menyedarkan, menyelamatkan dan meneguhkan.

Kali ini, moga saya dikurniakan ketenangan yang berpanjangan. Keikhlasan.

Selamat tinggal.