Tuesday, April 23, 2013

Langkah ke Gaza 1#

Hayakumullah!

Mungkin sebahagian sudah tahu ziarah ruhi tarbawi jihadi saya ke Gaza baru-baru ini. Apabila dikatakan,

"Ceritalah sikit!"

Kelu lidah atas dua sebab:

1) Seperti kata-kata Sayyid Qutb dalam muqadimah fi zilalil quran:
لا يعرفها إلا من زاقها
Tidak diketahui melainkan yang merasa.

Saya rasa ralat kerana ilmu yaqin pastilah berbeza dengan ainul yaqin. Saya rasa ralat jika apa yang saya cerita kurang walau 1% daripada keindahan perasaan yang saya alami.

2) Saya bimbang asyik memperelokkan kalam dan gagal wafa (setia) pada baiah (janji) yang saya lafazkan saat meninggalkan bumi Gaza Ardhul Izzah. Sedangkan syiar yang saya cuba praktikkan:

صمتنا إعداد و كلامنا جهاد
Diam kami adalah i3dad (persediaan) dan kalam kami adalah jihad

Sejujurnya tidak ramai yang tahu pemergian saya. Saya sendiri memujuk diri agar bertenang dan tidak terlalu teruja kerana tidak pasti apa yang menanti. Hanya ingin percaya diizinkan Allah, apabila sudah benar-benar menghirup udara Gaza. Saya percaya ia adalah tanah barakah seperti firman Allah dalam surah al israa:

باركنا حوله
Kami berkati sekitarnya (al quds)

Seumur hidup saya, Mesir satu-satunya negara asing yang pernah saya jejak selama ini. Sekali di Jeddah ketika revolusi dan sekali di Riyadh ketika transit Cairo-Kuala Lumpur.

Saya pernah mengusulkan kepada keluarga untuk menunaikan umrah ketika tahun dua tetapi berlaku masalah teknikal. ^^ Kekallah saya dan Mesir. Paling hebat, dua kali ke Sinai.

Pernah ditanya kenapa tak ke sini, ke sini dan ke sini. Dahulu ketika musim sejuk tahun tiga, saya sangat mengidamkan untuk ke Istanbul apabila saya diminta membentangkan program AKAL bahagian sejarah khilafah islamiyah. Saya telah pun berbincang dengan masulah tetapi tiada pula teman untuk ke sana dan saya ralat meninggalkan Kaherah di musim-musim cuti begitu. Inilah peluang saya menunaikan apa yang yang tidak tertunai. Jadual saya penuh dan begitulah masa berlalu.

Alhamdulillah, Allah taa3ala perkenan niat saya ke Gaza. Maka jadilah Gaza tanah kedua atau ketiga  selepas Mesir dan Arab Saudi.

Kami diminta berkumpul di Pejabat ISMA-Mesir di Hayy Sabie pada jam 12 tengah malam. Saya pulang daripada kuliyah sekitar jam 3.50 petang hari itu. Sempat menghabiskan beberapa tugasan sebelum bercanda dengan ahli beit. Adik-adik sibuk bertanya,

"Akak tak kemas barang?"

Saya hanya senyum. Jam 9 pm saya mula mengemas. 11 pm kami bertolak.

Alhamdulillah jam 2 am, 17hb April kami menerima taklimat ringkas daripada ketua rombongan Ustaz Qamarul Naim. Gambaran awal: Segala-galanya mungkin. Segala-galanya tidak pasti.
Natawakkal a3lallah.

Pesan ibu sebelum bertolak, ikhlaskan niat. Saya berpaut pada ini dan yakin Allah akan menyediakan yang terbaik. Andai terpaksa berpatah balik dari Rafah ke Kaherah pun saya bersedia kerana Allah pastilah tahu yang terbaik buat hambaNya. Saya dah buat yang terbaik dalam kerangka mampu saya.

Jam 2.30 am lebih kurang, kami memulakan perjalan. 4jam pertama saya penuhi dengan tidur kelelahan dan hanya terjaga ketika berhenti solat subuh.

Dan kami tiba di Arisy....