Sunday, July 24, 2011

Penyelamat

~ke lautBismillahirrahmnirrahim

Selalunya sebelum saya menulis, saya akan sketch dahulu. Memandangkan atas sebab itu maka saya tak menulis-nulis lagi maka jom cuba coretan ringkas daripada center of thought singgah ke hati dan saya cuba coretkan di sini moga ada yang terkena tempias warna hati saya.

Apa warna hati saya sekarang ini? Deep ocean blue! Tidak terlalu gelap seperti awan mendung, tidak terlalu cerah seperti mentari soifi. Tenang berombak-ombak.

Kenapa saya menyentuh soal hati?

الا وانّ في الجسد مضغة, اذا صلحت صلح الجسد كلّه واذا فسدت فسد الجسد كلّه ,الا وهي القلب
Sesungguhnya dalam jasad ada seketul daging, Sekiranya baik, baiklah keseluruhan jasad itu, sekiranya buruk, buruklah seluruh jasad itu. Ianya adalah hati.

Sebelum berbicara soal apa pun, hati harus menjadi titik penting yang akan menentukan hala tuju sesuatu amal. Ikhlas atau tidak?

Sesuatu amalan besar menjadi kecil atau sesuatu amalan kecil menjadi besar, ikhlas menjadi titik pembeza. "Kerana apa?" persoalan yang tak patut langsung dipandang remeh dalam menjalani hidup kita sehari-harian.

Setiap orang ada booster, motivasi, inspirasi tersendiri untuk sentiasa menjaga diri. Untuk saya,

من حسن الاسلام المرء تركه ما لا يعنيه
Sebahagian daripada keelokkan seorang mukmin adalah meninggalkan apa yang tidak berfaedah bagi dirinya.

Care to read the explaination from 40 Hadith of Imam Nawawi, this is the 12th


Setiap kali saya dilanda perasaan yang tidak enak terutamanya dalam ukhwah atau apa sahaja yang berkenan perihal manusia, hadith ini akan terlintas dan menjadi pagar saya kira. Pagar sebelum saya pergi ke sempadan yang lebih jauh, sempadan yang berbahaya untuk iman saya. Titik. Praktiknya boleh brainstorm sendiri ^^.

Aku sanggup duduk di bawah andai itu meninggikan aku dipandanganNya, aku sanggup dipinggir andai itu menjadikan iman aku terpusat pada Khaliknya~ameen

~Silalah baca syarah hadith ni

p.s: 1. hati melonjak-lonjak untuk berkongsi dengan semua orang tentang hadis ini. Kalau saya tangguh atas alasan 'kesibukan a.k.a pengurusan masa yang lemah' maka saya tak dapat menulis denga lebih ilmiah atau kreatif,  maka saya akan rasa terkilan. Ini hadis penyelamat saya =)

2. Ramadhan makin hampir. Termengah-mengah saya melatih sekeping hati supaya tak letih membuat amal.

3. Bersama terasing rasanya sama, Allah sentiasa bersama kita...muhasabah

No comments :