Sunday, March 27, 2016

Inilah aku

from google. belanja costa secawan?


Siapa aku?

Mungkin kau fikir peliknya soalan ini? Percayalah, semua orang ada masa di atas dan di bawah. Bagi aku satu, dua tahun ini aku hidup macam di awang-awangan. Tolong jangan persoalkan nikmat-nikmat yang aku dapat.

Nikmat ada kerja walau medical grads sedang berlambak menganggur, nikmat ada kerja yang agak bagus RMnya. Nikmat ada sahabat yang sangat-sangat baik. Yang kalau aku marah ke, tetap di sisi aku. Macam adik-beradik. Kami tak berkira masa, duit, macam tu jugalah bab bergaduh, hentam jak. Nikmat ada boss yang baik dengan aku. Walau ada yang kata dia suka berdrama dengan orang lain. Dan satu nikmat yang sangat-sangat besar, nikmat dakwah dan tarbiyah dengan ISMA. Aku pun tak tahu apa yang aku dah buat. Memang Allah Maha Pengasih dan Pengampun. Pendosa seperti aku pun masih Allah izinkan untuk dapat nikmat ni. Tak kira lagi anak-anak buah usrah aku, yang katanya rindu dan asyik nak tengok senyuman aku. Macam kelakar tapi kami tak sokong LGBT ok! Allah tambahkan nikmat lagi dengan penghijrahan murabbi lama dan selamanya dari aku di Mesir ke Kota Kinabalu ini. Banyak sangat nikmat Allah bagi yang sampai aku nak mengeluh pun rasa malu. Rasa kufur nikmat.

Tapi...

Inilah aku. Perempuan akhir 20-an yang biasa. Yang banyak berdosa tapi mengaku sangat mencintai Allah.

Soalan ini aku selalu ulang-ulang dahulu. Daripada aku tak pandai cakap bahasa arab sampai aku boleh berlawak dengan makcik-makcik arab sampai aku dah tak berapa nak fasih cakap arab dah.

Siapa aku?
Ada orang pernah cakap pada aku dulu, zaman student memang semangat. Tunggulah dah start kerja.

Aku pun mula berubah sikit-sikit, Ya Allah! Aku sangat rindu diriku yang dulu.

Aku rindu rutin hafazan, mathurat aku.
Aku rindu menjaga mata, hati, mulut, telinga.
Aku rindu hamasah pada dakwah.
Aku rindu air mata aku yang murah untuk Allah dan jalannya.
Aku rindu ketenangan jiwa walau selalu dimomok kesarabutan dengan anak buah dan cawangan Abbasiyah.
Aku rindu kelelahan balik rumah Ayn Jalut yang agak jarak dari universiti aku, yang dekat dengan Masjid Nour tempat aku ambil sijil pengajian syariah yang aku satu-satunya ajami.
Aku rindu masak untuk ahli beit aku.
Aku rindu perasaan tahan hati untuk shopping then after few months spend for a cup mocca dekat Costa Coffee Maadi, sambil jalan-jalan seorang diri cari buku dengan view rumah-rumah yang cantik.
Aku taklah baik masa tu tapi aku innocent.

Banyak lagi kalau nak disenaraikan. Moga Allah ampunkan hambanya yang lemah ini.
Moga Allah sentiasa perkenan merezekikan aku cintaNya yang memenuhi relung-relung jiwa yang kekosongan. Menghilangkan dahaga buat jiwa yang haus,

Aku yakin! Ini iman aku!
Inilah aku. Ha ana dzak. Yang percaya padaNya yang selalu menjawab doa-doa dengan cara yang ajaib. Dia yang mentadbir urusan hambaNya dengan cara yang unik!


No comments :